Do sada izdato 14 dozvola za izgradnju vetroparkova

10.05.2015.





Predstavnik Srpskog udruženja za energiju vetra gospođa Ana Brnabić u intervjuu za „Večernje novosti“ izjavila je da iako je usvojen novi Zakon o energetici, potrebno je doneti podzakonske akte kao što su uredba o statusu povlašćenog proizvođača električne energije, uredba o podsticajnim merama, model ugovora o otkupu električne energije kako bi se privukli investitori iz ove oblasti.

Kako je navedeno, investitori još uvek nisu spremni da ulažu u ovu oblast u Srbiji zbog toga što nije dovoljno regulisana, ali bi Republika Srbija gradnjom sopstvenih vetroparkova mogla da ostvari značajne uštede s obzirom na to da vetroparkovi najveću količinu energije proizvode u zimskom periodu kada se električna energija uglavnom uvozi i ima najveću cenu. Tako bi jedan vetropark snage 150MW ostvario finansijsku dobit državi od oko 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, do sada je izdato 14 dozvola za izgradnju vetroparkova, ali bi prvi vetropark u Srbiji mogao da počne sa radom tek za tri godine, odnosno 2018. godine.

 

Sandra Jovićević

 

izvor: energetskiportal.rs

link

 
 
 
Linkovi
linkedin
facebook
twitter
 
Partneri
 
Kontakt

Subscribe to our mailing list