Procena vetropotencijala



Na osnovu merenja parametara vetra i topografije terena moguće je izvršiti procene vetropotencijala. Sofisticiranim softverskim simulacijama generišu se mape vetropotencijala na osnovu kojih se vrši preliminarni raspored budućih pozicija vetroturbina i Netinvest se može pohvaliti da je regionalni zastupnik za najnapredniji CFD alat za proračun vetropotencijala - WindSim.

Na osnovu optimizovanog rasporeda se vrši i procena godišnje proizvodnosti vetroparka. Veoma bitna stavka u proceni je vrsta i tip vetroturbine jer je ona ključni deo svakog vetroparka - u odnosu na klasu vetra i tehničke karakteristike različiti proizvođači nude varijantna rešenja. Donja slika prikazuje tipične parametre vetra - brzinu i pravac, definisane takođe kroz ružu vetrova:

 

Studije vetra

Sumarni prikaz analize vetropotencijala formulisan je kroz Studiju vetra koja grafički i numerički prikazuje proizvodnost svake vetroturbine pojedinačno, kao i godišnju procenjenu proizvodnost vetroparka (AEP - Annual Energy Production). Studija vetra je osnov na kome se dalje razvija Generalni projekat ili Plan detaljne regulacije (PDR).

Donja slika prikazuje grafičku simulaciju procenjene energije vetra:

 


 
 
 
Linkovi
linkedin
facebook
twitter
 
Partneri
 
Kontakt

Subscribe to our mailing list