Vetroenergetika



Energija proizvedena iz vetra je čista i ne zagađuje vazduh koji udišemo i okolinu u kojoj živimo, za razliku od fosilnih energenata koji su danas još uvek aktuelni. Ovaj prirodni resurs ima neograničene, obnovljive kapacitete.

Implementacija ove vrste proizvodnje energije je prilično spora, uzrokovana postojanjem infrastrukture za proizvodnju energije iz poznatih izvora i ustaljenih tokova u društvu, slabe informisanosti građana i neprobuđene društvene svesti o čuvanju sopstvenog okruženja. Takođe, visoka početna investicija često zatvara vrata vetroenergetici ali se previđa činjenica da je ovaj način proizvodnje energije mnogo jeftiniji na duže staze, i da se kompletna otplata postiže već nakon par godina, uz rešen ekološki faktor. 

Čista energija

Ipak, svesne zemlje su se odlučile za ekploataciju vetroenergije i do sada ostvaruju značajne kapacitete. Tako, na primer, sredinom 2010. godine svetski i evropski lider u instaliranim megavatima, Nemačka, godišnje je proizvodila 22.247 MW. Prati je Amerika sa 16.818 MW, Španija je treća sa 15.145 MW, Indija je na četvrtom mestu sa 7.850 MW, a Kina peta sa 5.899 MW. Sporazum iz Kjota iz 2002. godine, čiji je i Srbija potpisnik, obavezuje Srbiju da do 2012. godine ima bar 20% proizvedene čiste energije, od ukupne proizvodnje energije u zemlji.

 
 
 
Linkovi
linkedin
facebook
twitter
 
Partneri
 
Kontakt

Subscribe to our mailing list